Bråttom? Vi erbjuder 24h expressleverans
Alltid fri frakt vid köp över 799 kr
Nybörjare på att sticka?
Att lära sig att sticka är en rolig och kreativ hobby som
ger dig möjlighet att skapa vackra handgjorda plagg och kreationer.
På denna sida har vi samlat ett gäng stickbeskrivningar som alla lämpar sig extra väl för dig som är nybörjare.
Längre ner på sidan hittar du dessutom en utförlig steg-för-steg-guide med videoklipp
som visar dig precis hur du bär dig åt från början till slut.
Ingen navigation har valts...
Garn
Ett brett sortiment till bästa pris!
Hitta dina garnfavoriter hos oss på Knittingroom. Vi erbjuder ett brett sortiment av kvalitetsgarner till konkurrenskraftiga priser.
Vi tar kontinuerligt in spännande nyheter och vår målsättning är att alla stick- och virkfantaster ska hitta garn till nya spännande projekt hos oss.
Garnerna i vårt sortiment varierar i en mängd olika kvalitéer och kulörer. I vårt urval hittar du garnkvalitéer som alpackagarn, bambugarn, blandgarn, bomullsgarn, lingarn, reflexgarn, merinogarn, syntetgarn, sockgarn, ullgarn, virkgarn, tovningsull med flera.
Dessutom utökar vi kontinuerligt vårt utbud av ekologiska och återvunna garner som sparar på miljön och tar vara på naturens resurser och därmed är mer hållbara för vår planet.
Oavsett om det är sommar, höst, vår, eller vinter. Om du ska på fest, fira jul eller bara sitta hemma i soffan. Om du ska sticka till dam, herr, barn eller baby så vill vi finnas här och ha garnet som just du söker!
I vårt stora sortiment finns mängder av stick- och virkmönster och garner i olika kvalitéer och spännande färgtoner. Allt från murriga hösttoner till härliga poppiga pastellfärger.
Vi erbjuder något för alla!
I dagsläget är vi etablerade på fyra marknader i Sverige, Norge, Danmark och Finland och vi växer ständigt. Därför vet vi också hur viktigt det är att ha ett varierat utbud av olika leverantörer, garnkvalitéer, mönster, och tillbehör för att på bästa sätt tillgodose vår breda marknad.
Dessutom är vi noga med att vårt sortiment ska erbjuda något för alla, oavsett om du är proffs på stickning eller virkning eller om du är en nybörjare.
Oavsett hur erfaren handarbetare du är eller inte vill vi givetvis finnas med på resan. Därför är det såklart en självklarhet för oss att ni kan kontakta vår duktiga kundservicepersonal om ni behöver hjälp och har fastnat i ert projekt. Se våra kontaktuppgifter här. Tveka inte att höra av er!
Garnvärldens kända leverantörer
I vårt stora garnsortiment hittar du varumärken som Svarta Fåret, Viking of Norway, Cewec, Dale Garn, Du Store Alpakka, Drops Design, Järbo Garn, Kilafors Svenskullgarn, Novita, Sandnes Garn, Phildar, Katia, Teetee, Lang Yarns, Permin, Mayflower, Navia med flera. Dessutom hittar du garner från vårt eget varumärke Knittingroom hos oss. Upptäck storsäljarna Sofie.
Vi är ständigt ute efter nya spännande samarbeten för att få ett så brett sortiment och en så bred variation som möjligt. För oss betyder inte hög kvalité höga priser. Vi försöker kontinuerligt att granska marknaden för att se till att vi kan erbjuda våra kvalitetsgarner till bästa pris. Vi har ständigt nya erbjudanden att erbjuda våra besökare och därför är det värt att besöka oss ofta, för hos oss händer det grejer!
Ett brett utbud av mönster, vi har något för alla!
Vill du sticka eller virka något till dig själv? Eller varför inte ge bort en personlig gåva i present? Vi vågar nästan lova att oavsett vad du är ute efter så finns något för varje persons smak.
Vi erbjuder stick- och virkmönster till dam, herr, barn och baby. Dessutom har vi även beskrivningar om du vill sticka eller virka till hemmet, leksaker eller babyartiklar till barnen eller varför inte sticka eller virka något till ditt husdjur.
Kika gärna på våra populära kategorier för dam, här erbjuder vi mönster till Toppar och Linnen, Tunikor och Klänningar, Tröjor och Koftor, Ponchos och Västar, Halsdukar och Sjalar, Mössor och Vantar och Sockor och Tofflor.
Önskar du sticka något till herr så kolla gärna in våra kategorier Tröjor och Koftor, Västar, Halsdukar och Sjalar, Mössor och Vantar och Sockor och Tofflor.
Vårt spännande baby och barnsortiment innehåller kategorier så som Tunikor och Klänningar, Tröjor och Koftor, Ponchos och västar, Halsdukar och Sjalar, Mössor och Vantar, Sockor & Tofflor, Babyartiklar och leksaker.
Våra storsäljare just nu är våra underbara reflexgarner. Dessa garner har reflextråd spunnet i sig som reflekterar så att du syns i mörkret! Perfekt som ett komplement till vanliga reflexer.
Vilken garnkvalité ska jag välja?
Vilken typ av garn du ska välja beror naturligtvis på vilket projekt du har. På knittingroom.se har vi byggt upp en garnåtgångstabell till varje mönster för att det ska bli så enkelt och smidigt som möjligt för dig som besökare att kunna se vilket garn vi rekommenderar till mönstret samt hur många garnnystan du behöver beroende på vilken storlek du vill sticka eller virka. Våra garnmaterial har olika egenskaper och nedan listar vi de allra vanligaste kvalitéerna och dess olikheter övergripande.
Bomullsgarn
Bomullsgarn är otroligt populärt och kan användas till de flesta projekt, endast kreativiteten sätter gränser.
Bomullen är extra känt för sin tvättålighet då plaggen klarar av att tvättas i 60 grader, sin goda slitsyrka och sin otroligt mjuka kvalité som är skön mot huden. Dessa egenskaper skapar funktionella plagg som passar till alla och kan med fördel även användas till filtar, heminredning, amigurumi och mycket mer.
Bomull är en textilfiber som växer på bomullsbusken, det ser ut som små duniga bollar. Bomull är ett växtbaseratfiber vilket även bambu och lin är.
Bomullsgarn är den garnkvalitén som vi brukar rekommendera nybörjare att börja sticka i eftersom enklare mönster så som disktrasor och grytlappar är idealt att använda bomullsgarn till.
Vi erbjuder även bomullsgarn som är gjort av merceriserad bomull. Garnerna har gått igenom en behandling där garnet sträcks vilket rätar ut fibrerna. Detta ger fibrerna en fin glans, gör det starkare, mjukare och ger det en högre absorberingsförmåga vilket gör att garnet är lättare att färga.
För att bomullsgarnet ska få ytterligare fördelaktiga egenskaper mixas det ofta med kvalitéer som exempelvis silke, lin och ull för att få ett ännu mer slitstarkt resultat.
Ullgarn
Det finns olika typer av ullgarner och i vårt sortiment hittar ni ullgarner som består av Alpacka, Merinoull, Mohair, ull blandade garner samt garn i 100% ren ull.
Möjligheten med ull är många och den likvärdiga egenskapen som alla ullgarner har är att de är väldigt bra på att reglera värmen, detta eftersom att ullen är naturligt temperaturreglerande.
En varm sommardag andas plagget och du upplever varken att det blir svettigt eller fuktigt medan i kyla så har ull en fantastisk förmåga att hålla värmen. Många underställ som används i exempel skidbacken eller av barn på förskola är gjorda i ull tack vare denna unika förmåga.
Ullens utseende beror på vilka fårraser det kommer från och hur den är förarbetad. Det finns många möjligheter med ullgarn och kvalitén kan användas till både stickning, virkning och tovning.
Kliar all ull?
Många har en förutfattad mening och att all ull kliar, men vet du vad? Det finns faktiskt ullmaterial som inte kliar någoting alls. Det är tjockleken på ullfibern som avgör om ullen kliar eller inte. Där gränsen för att den klias mäts i 27 mikron och uppåt.
Extra känt för att inte klia är våra högt älskade merinoullgarner som framförallt används för att sticka underbara babyplagg. Merinoullen har tunnare och slätare fibrer och kliar därför inte. Plaggen upplevs som mjuka och sköna mot huden.
Även alpackagarnerna är 100% klifria. Alpackaull är det mjukaste och finaste garn som finns med en fantastiskt vacker lyster. Dessutom är det helt fritt från kemikalier vilket även gör det till ett allergivänligt garn. Garnets egenskaper gör att det är idealiskt att sticka mössor, vantar, tröjor och halsdukar i.
I vårt stora garnsortiment av alpackagarner hittar du leverantören Du Store Alpakka som är Norges främsta expert på just alpackagarn!
Ytterligare en garnkvalité som finns är mohairgarn, ett fluffigt mjukt lyxgarn som oftast används som följetråd tillsammans med andra typer av garn. Men det kan givetvis även användas själv. Mohair är ullfibrer från angorageten som samlas till en tråd genom att slå ihop det med andra slags fibrer som exempelvis nylon, akryl, silke med flera. Mohairkvalitén används oftast till värmande tröjor, koftor, halsdukar och mössor.
Dessutom är flera av våra populära ullgarner superwash behandlade vilket innebär att du kan tvätta dina ullplagg lite varmare utan att de krymper.
Garn som är superwash behandlat tål att tvättas i 40 grader maskintvätt vilket kan vara väldigt praktiskt och nödvändigt exempelvis till små barn som lätt smutsar ner sig.
Alla våra ullgarner och ullblandadegarner har egenskapen att de är både värmeisolerade och fukttransporterande. Ull är ett av våra finaste naturmaterial där ullen är själva råmaterialet och önskar man ytterligare egenskaper tillsätter man andra textilfibrer.
Akryl, polyamid och polyester
Akryl, polyamid och polyester ingår i kategorin som hör till garner som består av syntetiska fibrer.
Syntetiska fibrer innebär att materialet är producerat på konstgjord väg via kemiska reaktioner. Garnerna har fått stor spridning och är omtyckta på marknaden. Garnerna som tidigare förknippades med ett mer rivigt material kan numera vara mjukt som smör då möjligheten att påverka garnets egenskaper har utvecklats.
Akrylgarner har många fördelar. Det är ett mycket slitstarkt och elastiskt material både när det gäller att behålla färg samt passform. Det är dessutom allergivänligt eftersom materialet inte innehåller lanolin som en del kan vara allergiska mot.
Akryl är dock inte temperaturreglerande och passar bäst för plagg som ska värma som exempelvis tröjor, koftor, halsdukar och mössor. Akryl är dessutom billigt att producera vilket följaktligen gör det till ett billigt garn att köpa. Därför kan vi varmt rekommendera nybörjare att testa och öva sig fram i akrylgarn.
Polyamid och polyester är konstfiber som kommer från fossil olja och har en lång hållbarhet och därmed en lång livslängd. Ofta blandar man dessa fibrer med andra material för att bättre kunna bibehålla färgen och passformen. Dessa garner är väldigt lätta att hålla efter.
Plagg i dessa kvalitéer behöver oftast inte ens strykas för att hålla sig raka och de är otroligt slitstarka.
Har du allt du behöver för att kunna starta ditt projekt?
Missa inte att köpa nödvändiga stick- och virktillbehör till ditt handarbete. Vi har ett brett tillbehörssortiment med det mesta du kan tänka dig för att förenkla ditt handarbete.
Vi har ett brett utbud av stickor, sticktillbehör och andra tillbehör så som belysning och synhjälpmedel, saxar, knappar, väskor och fodral och mycket mer.
Dessutom har vi mängder av mönsterböcker och mönsterhäften, låt dig inspireras!
Fynda garn, mönster och tillbehör i vår stora REA
Är du på jakt efter garner till fyndpriser? Kika in på vår REA-kategori.
Här erbjuder vi kvalitetsgarn, mönster och tillbehör till riktigt schyssta rea-priser! Dessutom har vi satt ihop fyndpaket i två olika storlekar där vi väljer garner för ett värde betydligt högre än priset du betalar. Fyndpaketen innehåller alltid minst 3 olika sorters garn. Har du svårt att komma på vad ditt nästa projekt ska bli? Passa på att överraska dig själv till kanonpris!
Fördelarna med att shoppa garn i vår onlinebutik
Har du letat efter en plats där alla de garner, mönster och tillbehör som du söker finns på ett och samma ställe? Då har du kommit rätt!
Hos oss på Knittingroom har vi mängder av olika garnkvalitéer från välkända lleverantörer under ett och samma tak. Detta för att det ska bli så smidigt som möjligt när du handlar från oss!
Du kan enkelt och snabbt filtrera dig fram för att hitta produkten just du söker. Genom filtreringen i vår onlinebutik gör du val efter dina egna önskemål. Sortera dig fram genom att välja varumärke, målgrupp, sömnsätt, färg och garnkvalité.
Det ska vara smidigt, enkelt och bekvämt att shoppa i vår online-butik!
Dessutom har vi byggt upp ett verktyg på varje produktsida som räknar ut beroende på vilken storlek på plagget du vill sticka eller virka hur många nystan du behöver för valt mönster, en så kallad garnåtgångstabell. Om du inte riktigt förstår hur den fungerar kan du läsa vår utförliga guide här!
Dessutom kan du på produktsidorna även se vilka tillbehör vi rekommenderar för att du så enkelt som möjligt ska kunna komma igång med ditt projekt!
Fördelen med att handla i vår online-butik är många. Du kan handla vilken tid som helst på dygnet, sortimentet är oändligt och dessutom behöver du inte ens lyfta dig från soffan för att kunna shoppa.
Vi erbjuder fri frakt vid köp över 599 kr samt både hemleverans och expressleverans mot en extra kostnad, allt för att det ska bli så smidigt för dig som möjligt!
Dessutom erbjuder vi alltid 14 dagars öppet köp och returrätt om du skulle ångra ditt köp! Handla bekvämt på www.knittingroom.se idag.
Recensioner
Att handla garn från Knittingroom har alltid varit en självklarhet för mig. Jag har alltid känt mig väldigt nöjd med utbud, pris och leveranstid. /Anita
Föredrar att handla garn i er webbutik kontra att besöka en butik. Jag kan handla vilken tid på dygnet jag vill och jag behöver inte ta mig utanför hemmet. Smidigt! /Linnéa
Roligt att det händer grejer och att ni får in spännande nyheter. Så mycket fint så svårt att veta vad man ska välja! /Johanna
Dela dina projekt!
Vi tycker att det är väldigt roligt att se vad ni stickar, virkar och tovar! Därför önskar vi gärna att ni taggar #mittknittingroom på Instagram (@knittingroomse) om ni visar upp era spännande projekt som ni handlat via oss.
Förutom att du har möjligheten att synas på vår hemsida och på vår instagram har du även möjligheten att vinna ett presentkort så att du kan shoppa i vår online-butik, vi lottar ut ett presentkort varje månad!
Blir medlem i vår förmånliga stick- och virkklubb
Club Knittingroom är stick- och virkklubben för dig som älskar att arbeta med händerna. Som klubbmedlem får du och 10.000 andra klubbmedlemmar alltid prisvärda stick- och virkerbjudanden från välkända garnleverantörer. Läs mer om klubben här och bli medlem redan idag!
Steg 1: Förberedelse och material
Innan du börjar sticka, se till att du har rätt material och utrustning.
Du behöver:
1. Stickor: Börja med att välja lämpliga stickor för ditt garn. Stickstorleken bör matcha garnets rekommenderade stickor, vilket oftast anges på garnets etikett.
2. Välj ett garn som passar ditt projekt och är lätt att hantera för nybörjare. Mjukt och tjockt garn är oftast enklare att arbeta med.
Steg 2: Lär dig grundläggande sticktermer
1. Stickfasthet: Lär dig hur man håller stickorna och hur man får en jämn stickfasthet.
2. Maska: Enklaste stickningen utförs genom att sticka och dra maskor genom varandra.
Video:
Börja sticka för nybörjare
Videon visar från hur man lägger upp, stickar räta maskor fram och tillbaka, och till sist avslutar arbetet med att maska av. Behärskar man dessa tekniker så är det en början på många spännande projekt som din första tvättlapp, grytlapp eller hårband. När man stickar alla maskor på varje varv så kallas det rätstickning. Det stickade arbetet ser likadant ut på båda sidor, perfekt för halsdukar!
3. Aviga maskor: Att vända stickningen och sticka från baksidan ger en annan textur kallad aviga maskor.
Video från vänster:
Maska av - rätsida
Avmaskning gör man för att binda ihop maskor som inte längre skall stickas och hindra dem från att repas upp. Men också för att forma ärmhål, hals och axlar. Avmaskning får varken vara för lös eller för hård. Tänk på att du skall kunna få tröjan över huvudet. Om du vill undvika att maska av för hårt kan du använda en grövre sticka än vad du har använt vid stickningen. Vid avmaskning med räta maskor, så stickas maskorna och så efterhand lyft näst sist stickade maskan över den sist stickade maskan. När det är en maska kvar, klipps tråden, och garnet dras genom den sista maskan.
Maska av - avigsida
På avigsidan maskas det av på samma sätt som på rätsidan, men maskorna stickas aviga innan de lyfts över varann. När det är en maska kvar, klipps tråden, och garnet dras genom den sista maskan.
Maska av med omslag
För att undvika att avmaskningskanten blir för stram, så gör med jämna mellanrum omslag samtidigt som du maskar av. Omslagen avm som maskor.
4. Ökning och minskning: Lär dig öka antalet maskor (öka) och minska antalet maskor (minska) för att forma ditt arbete.
Video från vänster:
Öka - Sticka 2 m i 1 m
När du vill forma ett stickat stycke och göra det större lägger du till maskor. De flesta ökningarna görs på rätsidan. Man kan öka på lite olika sätt. Här visar vi hur man ökar 1 m genom att sticka 2 maskor i 1 maska.
Öka - osynlig i m under
Detta är ett osynligt sätt att öka 1 maska. I höger sida: lyft upp tråden framifrån mellan två maskor med vänster sticka och sticka 1 m i bakre bågen. I vänster sida: lyft upp tråden bakifrån mellan två maskor med vänster sticka och sticka 1 m i främre bågen.
Öka - med ögla
Ett vanligt och mycket enkelt sätt att öka 1 m. Det blir ett litet hål. I vår video visar vi hur du kan få ökningen att luta åt olika håll. Först ökning i höger sida: gör en ögla på höger sticka med garnändan ifrån dig. Ökning i vänster sida: gör en ögla på höger sticka med garnändan emot dig.
Video från vänster:
Minska 1 m
Ibland behöver man göra ett stickat plagg smalare och det gör man genom att sticka ihop två maskor. Det kallas för en minskning.
De flesta minskningar görs på rätsidan, men ibland är det också nödvändigt att minska på avigsidan, tex när man måste minska på varje varv.
I denna videon minskar vi 1 maska: lyft 1 m, sticka 1 m, drag den lyfta maskan över. Minskningen lutar åt vänster.
Minska 3 m till 1
För att göra en fin minskning av tre maskor till en, där mittmaskan sparas och det är maskorna på var sida som minskas bort, så visar denna video två sätt; först med hjälp av en flätsticka, sedan utan vilket fungerar fint om garnet inte är för blankt och repar upp sig lätt.
Minska 2 am vridet till 1 am
När mönstret säger att du ska sticka "2 am vridna tills", så gör man så här; först lyft de 2 m över till höger st sedan vrid dem och sätt tillbaka dem en och en på vänster sticka igen. Sticka sedan ihop de 2 m avigt genom de bakre bågarna. Som du kan se så ser detta exakt likadant ut på den andra sidan som när du från den sidan "lyfter 1 m, stickar 1 rm, drar den lyfta m över", vilket är bra när man t.ex gör raglan miskningar från både rät- och avigsidan.
Steg 3: Gör en provmaska
Innan du börjar på ett större projekt, gör en provmaska för att öva på grundläggande sticktekniker och förstå mönstret. Detta hjälper dig att undvika misstag när du väl börjar på ditt riktiga projekt.
Steg 4: Grundläggande stickprojekt
Börja med ett enkelt projekt som en halsduk eller en disktrasa för att tillämpa dina nyvunna kunskaper. Följ ett grundläggande mönster och försök att hålla dig till enkla rätstickade eller aviga maskor.
Steg 5: Följ ett mönster
När du känner dig bekväm med grundläggande tekniker, prova att sticka efter ett mönster. Mönster kan vara enkla eller mer avancerade och hjälper dig att utveckla dina färdigheter och förståelsen för stickning.
Steg 6: Använd online resurser och videor
Det finns många online resurser och videor som kan vara till stor hjälp för nybörjare. Du kan hitta handledningar på bland annat YouTube.
Steg 7: Var tålmodig och öva regelbundet
Stickning kräver tålamod och regelbunden övning för att förbättras. Ge dig själv tid att lära och låt inte misstag avskräcka dig. Varje misstag är en möjlighet att lära sig och förbättra.
Genom att följa dessa steg och öva regelbundet kommer du snart att vara på väg att skapa vackra handgjorda stickade föremål. Lycka till med din stickningsresa!